2010. január 19., kedd

Elindítottam egy recept-gyűjtő blogot, mert nagyon rossz, hogy sosem találok meg semmit a neten pont akkor, amikor kellene.
Az idegeim pattanásig feszültek ma, így az előbb nekiálltam vízkőteleníteni, meg kádat, mosdót sikálni. Feszkólevezetésnek nem is rossz:)
Pity meg amint hazaér, felkötheti a gatyáját, mert kivonulok a konyhába sütni, főzni, ő meg hallgassa a gazokat.
Már megint csak úgy ették meg a zöldséges rizst, hogy kevertem bele szilva trutyit:) De legalább megették. Remélem este a gulyáslevesbe nem kell tennem. Legfeljebb a túróstáskához:)
Hanga lenyugodott szerencsére:)
Viszont 20 percenként kell őket felrakni az ablakpárkányra, hogy nézzék az utcán az autókat, embereket, madarakat.

Egy kis összehasonlítás:)

Újszülött Hajni:


Újszülött Hanga:


6 hónapos Hajni:


6 hónapos Hanga:


Hajni az első szülinapján:


Hanga az első szülinapján:


15 hónapos Hajni:


15 hónapos Hanga:

Recept

Ezt most találtam, ki kell majd próbálni
Ciabatta (gondolom ez a neve:))


Hozzávalók:
A kovászhoz:
5 g friss élesztő
350 g liszt
250 ml langyos víz

A tésztához:
10 g friss élesztő
5 evőkanál tej
250 ml langyos víz
2 evőkanál oliva olaj
20 g só
550 g liszt

liszt, olaj, víz, sütőpapír

Elkészítés:
A kovászt a kenyér sütése előtti napon készítsük el. Ehhez az élesztőt tegyük bele a langyos vízbe és hagyjuk állni 10 percig. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd fedjük le (legjobb a kelesztőtál, vagy egy egyszerű, jól záródó fedelű műanyag tál).

Másnap a tésztához az életszőt futtassuk fel a langyos tejben (kb. 10 percig hagyjuk állni). Ezután keverjük össze a felfuttatot élesztőt, a langyos vizet, az olajat, a kovászt, a sót és a lisztet.

A tésztát 2-3 percen keresztül gyúrjuk erősen. Aztán tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára és kenjük be olajjal a tetejét. Fedjük le egy darab műanyag fóliával és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át.

A kelesztés után vágjuk 4 részre a tésztát. Formáljunk 4 - kb. 30 cm hosszú - hurkát és ezeket lapítsuk ki egy kicsit. Lisztezzük be a kenyérkéket és 2-2 tegyünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsikbe. Takarjuk le a tepsiket konyharuhával és kelesszük a tésztánkat 1,5-2 órán keresztül.

A kenyérkéket 220°C-os sütőben 25 percig süssük úgy, hogy a sütő aljába tegyünk (tűzálló tálba vagy egy tepsibe) 1 dl vizet.
Reggel Pitynek főztem két tojást, hogy legyen a spenóthoz feltét. Most vettem észre, hogy itthon maradt:S Felhívtam, hogy mi a helyzet, de mondta, hogy nem baj, mert a spenótot bent felejtette a központban és ma már nem megy vissza érte, így majd vesz ebédet. A spenót meg megmarad holnapra, a tojást meg csak nem felejti megint itthon:)
Hanga ordít. Kapott kúpot. Fejem fáj, mint állat. Valaki vigye le, este kérem vissza. Fejemet is, Hangát is. Ja és aki a fejemet viszi, legyen szíves szedje ki a szemöldökömet, mert egyre kiszel tüncisebb muhaha!
Ábrázatom olyan, mint egy agyonhasznált felmosórongy:S Hanji 4 előtt felébredt és fél 6-ig nem is aludt vissza, mindenfélét kitalált, szövegelt. Most meg alszik még. Hanga az előbb kelt fel sírva-sikítva, nem tudom mi lelte. Talán a foga.... De az utóbbi hónapokban mindent erre fogtam. Na erre jó a fogzás: minden ordítást, sírást rá lehet fogni. Asszem minnyá iszok még egy kávét.