2009. december 4., péntek

A porontyról loptam:)

A sütőtök krémleves például már nem is számít különlegességnek. Lehet édesen fűszeres, vaníliával és fahéjjal, tejszínnel turmixolva. Vagy éppen indiai hangulatú, vörös lencsével, póréhagymával, római köménnyel, chilivel összefőzve, kókusztejjel felöntve. Legújabb kreálmányom a kicsi, kivájt, megsütött tökökben tálalt sajtleves. Gyönyörű látvány, bárkit el lehet vele kápráztatni.


Lehet, hogy első pillantásra meglepő, de a pirított, natúr vagy izgalmas fűszerezésű sütőtök kockák bármilyen húshoz jól illeszthetőek. Kacsamellhez csicsókás-lencsés salátát készítek, természetesen sütőtökkel, valamint citromlével, mustárral kiegészítve.

Leveles tésztalapot is megpakolhatunk jóféle sonkaszeletekkel, sütőtök darabkákkal és kékpenészes sajttal. A sütőtök ideális fűszere a zsálya, de ha aromás sajttal, más zöldségekkel kerül össze, akkor legtöbbször elég neki a só és bors is.

Ha pedig egy gyors tésztaételre vágyom, akkor amíg kifőzöm a makarónit, egy másik serpenyőbe dobok felkockázott lilahagymát, na meg sütőtököt. Fűszerezem rozmaringgal, fokhagymával és morzsolok rá egy kis fetát, sőt megszórom pár darab felaprított olajbogyóval is.

Édesszájúak kekszbe is csempészhetik. A 20 darab sütőtökös kekszhez 10 deka puha vajat, 4 evőkanál mézet, 10 deka sült sütőtököt 1 tojással kikeverek. Egy másik tálban összeforgatok 20 deka lisztet, 1 kiskanál sütőport, 5 deka darált diót, 1 kiskanál őrölt fahéjat. Majd vegyítem egymással a két masszát. Kiskanálnyi gombócokat formázok a masszából, 180 fokon sütöm kb. negyed órán keresztül. Száraz, de nem ropogós, érződik a dió és a fahéj, de sütőtök csak a színét adja.

Hasonlóan egyszerű elkészíteni az angol hangulatú sütőtökös teakenyeret is, ami igazi barátnőzős, beszélgetős finomság. 10 deka vajat, 3 evőkanál mézet, 1 tojást, 13 deka előre megsütött sütőtököt kikeverek. Hozzáadok 17 deka lisztet, 1 csapott kiskanál sütőport, fél kiskanál gyömbért és fahéjat. Jó alaposan összedolgozom, beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt formába. A tetejét megszórom 1 kanál nádcukorral. Nagyjából fél órát, 35 percet sül, 180 fokon.

Ha pedig mindez még nem elég, akkor reggelire is tököt eszünk tökkel. Például a kenyértésztába is keverek egy kicsit, amit aztán sütőtökös kenőmájassal fogyasztunk. Vagy a fél kiló lisztből, 15 deka sütőtök püréből, 1-1,5 dl langyos vízből, fél csomag élesztőből, kiskanál sóból gyúrt, kétszeresére kelesztett tésztát kinyújtom. Háromszögeket vágok belőle, megszórom reszelt sajttal és chilipehellyel, majd kifli formára felsodrom. A kifliket sütés előtt is kelesztem, úgy fél órát, majd megkenegetem tojássárgájával. Kb. 20 perc alatt sül meg a 200 fokos sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése