2010. február 19., péntek

No kitöltöttem egy gyors tesztet, persze nem 100 %-os, mert még nem óvodás a csajszi, meg a "lehúzás" és "rendeld meg a részletes teszteket és füzeteket" a kiértékelő emil legfontosabb eleme, de elgondolkodok komolyan a pszicho-mókuson.

"Hajnal tesztjének eredménye



Kedves Csordás Tímea!


Köszönöm, hogy kitöltötte a diszlexiatesztet, örülök, hogy Ön is azon szülők közé tartozik, akik aggódnak gyermekükért, és akiknek fontos gyermekük jövője. Ez az első, és talán a legfontosabb lépés gyermeke fejlesztésében.

Sajnos, ahogy azt a már jeleztem, a teszt eredménye nem a legjobb.

Az értékelés:

Hajnal pontszáma: 48

Az eredmény sajnos nagyon rossz, valószínű, hogy

Hajnal hajlamos a diszlexiára.


Vigye el gyermekét egy logopédiai vizsgálatra, ahol minden bizonnyal diszlexia-megelőzést szolgáló, tudatos, de játékos foglalkozást fognak ajánlani Önnek. Beszéljen az óvónővel, és ha szükséges, kérje, hogy végezzenek iskolai érettségi vizsgálatot a közeli pedagógiai szakszolgálatnál. Itt döntik el, hogy mehet-e a gyermek iskolába, vagy még egy évi óvodai fejlesztést igényel.

Gyermeke segítségre szorul!

Egész iskolarendszerünk, és kultúránk az olvasásra és az írásra épül. Aki nem sajátítja el e képességeket tökéletesen, akinél nem válik automatikussá az olvasás és az írás technikája, az sajnos menthetetlenül lemarad.

Tudom, hogy ez nagyon megrázza, talán dühös magára, lehet, hogy azt kutatja, hogy mit rontott el, mit nem csinált jól.

Kérem, nyugodjon meg!

Ez nem az Ön hibája!

Ön nem felelős ezért, nem hibáztathatja Önt senki. Már az, hogy kitöltötte ezt a tesztet, az is azt bizonyítja, hogy Ön felelős szülő, aki tenni akar gyermekéért, gyermeke jövőjéért.

Nem állítom, hogy könnyű ez a helyzet, de van megoldás. Tudnia kell, a diszlexia kezelhető.


Mi a teendő?

A diszlexia kialakulásában sok képesség zavara, fejletlensége szerepet játszhat, ilyenek például a

- formaismeret,
- az emlékezet,
- a szövegértés
- a tájékozódás,
- a sorrendiség

képessége.

Az első, és legsürgősebb feladat, hogy
el kell végezni egy részletes, mindenre kiterjedő tesztet, melynek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza Hajnal diszlexiáját. E teszt eredményeinek ismeretében lehet meghatározni a fejlesztés irányát, hiszen személyre szabott kezelés segítségével lényegesen gyorsabb a fejlődés.


Minden nap számít!

Kérem, ne halogassa! Minden nap számít!

Gyermeke jövője a tét!

Az olvasási problémák kezelése annál könnyebb, minél hamarabb elkezdik. Léteznek olyan módszerek, melyeket sikerrel alkalmazhat gyermeke fejlesztésében, de egyben mind közös: minél hamarabb elkezdik alkalmazni őket, annál hatékonyabbak. Sajnos az idő múlásával a rossz olvasási technikák egyre inkább rögzülnek, és ezeket egyre nehezebb javítani.

Sajnos, ha a diszlexiát nem kezelik, ez a probléma egész életében elkíséri gyermekét. Egész társadalmunk az íráson és az olvasáson alapszik. Az olvasni nem tudó, vagy rosszul olvasó gyerek rosszul teljesít az iskolában, ezért előbb-utóbb viselkedési problémái lesznek, önbizalma, önértékelése sérül.

Gyakori, hogy a diszlexiás gyermeket kiközösítik!

Felnőtt korban már nem "csak" ezekkel a problémákkal kell szembe néznie. Valószínűleg nem tud majd leérettségizni, nem tud diplomát szerezni, ezért problémát fog okozni a munkavállalás, a munka megtartása. Felnőve önértékelési problémái lelki eredetű betegségekké, vagy agresszióvá erősödnek, könnyen válhat depresszióssá.

De ha Hajnal diszlexiáját időben felismerik, majd kezelik, akkor hátrányok nélkül vághat neki az életnek. Sőt! A diszlexiások sok esetben kreatívabbak, nem szavakban hanem képekben gondolkodnak, könnyebben felismerik a problémák összefüggéseit. Ha a diszlexia jó hatásait sikerül megtartani, a rosszakat pedig javítani, akkor Hajnal kiemelkedően tehetségessé válhat.

Mivel Hajnal vizsgálatát nem személyesen végeztük el, nem találkoztunk vele, ezért tudnia kell: ez csak egy tájékoztató jellegű eredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése