2010. február 19., péntek

No már megint itt vagyok...
Bogarat ültetett a fülembe a mai Hoxás cikk a diszlexiáról a Hajni miatt.
Részlet:
"A diszlexia (diszgráfia mindig együtt jár ezzel!) hivatalosan olvasás és írászavar együttesét jelenti. Akkor beszélünk erről a jelenségről, mikor a gyermek az olvasás és írás tanulásában jóval elmarad azon elvárásoktól, amire intelligencia szintje és a tanulásba fektetett erőfeszítései feljogosítanák. Legtöbbször úgy ismerhető fel egy szülőnek, vagy a tanárnak, hogy a gyermeke számára kevés a tanterv által biztosított idő, nem megfelelőek a szokásos írás- és olvasás tanítási módszerek, annak ellenére, hogy a gyermek "eszes", "okos".

A diszlexia kialakulásának okait jelenleg nem tudják konkrétan meghatározni. A szakirodalom hajlamot, öröklődést, környezeti hatásokat, idegrendszer lassabb érését, esetleg károsodását említi.

Korai tünetek, melyek felhívhatják a szülők és az óvónők figyelmét arra, hogy a gyermekkel később gondok lehetnek:
- kései beszédindulás, nehezen javítható beszédhibák, szókincs gyér
- elhúzódik a domináns kézválasztás (nem tudja eldönteni a gyermek, hogy a jobb vagy a bal kezét használja-e)
- hallási és érzékelési zavarok: nehezen jegyzi meg a dolgokat, többször visszakérdez, szétszórtnak tűnik, nehezen köthető le a figyelme, nem látja az összefüggéseket. De megmutatkozhat az amuzikalitásban is (nem tud visszaénekelni egy dallamot, vagy visszatapsolni).
- mozgási zavarok: rossz a ritmusérzéke, vagy túlmozgásos, magatartás zavarai lehetnek (nem tud megülni egy helyben, vagy épp fordítva)
- tér- és tájékozódási zavarok: nehezen tudja megkülönböztetni a térirányokat (előtte-mögötte, közelebb-távolabb, lent-fent, stb.), nehezen tájékozódik el saját testén."

Ebből pár dolog illik a Hajnira:(
Persze lehet, hogy túlaggódom a dolgot. de mindenesetre el fogom vinni ahhoz a pszichopedagógushoz, akihez a Hangát is vinni kellett tavaly. Legfeljebb kinevet, hogy csak lusta és azért nem beszél rendesen, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése